Lutra Lutra, Thetis ja Penelope Bengtskär Runtin kärkitrio

Kevään ja alkukesän poikkeusolojen myötä jouduttiin perumaan yleisötapahtumiksi rinnastettavat purjehduskilpailut mukaanlukien perinteinen Suursaari Race. Kaksinpurjehduksen kehittämiseen perustettu Avomeripurjehtijoiden alainen doublehanded-työryhmä lähti kuitenkin pohtimaan olisiko mahdollista järjestää pitkä kaksinpurjehduskilpailu ikonisen Suursaari Racen viikonloppuna viranomaisohjeet huomioiden.

Ryhmässä syntyi idea ns. pop-up -kilpailuna järjestettävästä “Suomen
Fastnet Racesta”, yhteensä 170 mailin kilpailusta Helsingistä Bengskärin majakan ympäri ja takaisin. NJK lupautui järjestäjämään historian ensimmäisen Helsinki Two Star – Bengskär Runtin. HSK tarjosi lähtösataman sekä puitteet startille ja maaliintulolle.
Kilpailun osallistujamäärä rajattiin aluksi 24 veneeseen, joka tuli nopeasti täyteen. Järjestäjä nosti osallistujamäärän 40 veneeseen eikä aikaakaan kun lista oli taas täynnä. Veneet jaettiin uuden FinRatingin mukaisesti kahteen luokkaan.

Kilpailu purjehdittiin enimmäkseen reipastuulisessa säässä. Reitti kulki
Hoskilta Kytön pohjoispuolelta Porkkalasta ulkomerelle kohti Bengskäriä. Rajoituksista johtuen kilpailijoiden oli pysyttävä Suomen aluevesillä. Perjantai-illan kevyttuulisen startin jälkeen ensimmäiset spinnut nousivat ennen Ormholmenia ja yön tullessa kaakkoistuuli alkoi voimistua. Kilpailijat purjehtivat myötätuulipurjeilla 10-12 m/s tuulessa aina Bengtskärille asti, joka kierrettiin lauantaiaamuna isossa mainigissa ja upeassa auringonnousussa. Erik Lähteenmäki (Sailpix.fi) oli rib-veneellä paikalla ikuistamassa nopeimpien veneiden kiertoa.

Lähestyvä saderintama tarjosi lumoavan joskin hieman uhmaavan näyn sateenkaarineen. Kova sade kasteli kilpailijat kryssillä kohti Porkkalaa, mutta tuuli kääntyi ennusteen mukaisesti ensin etelään ja myöhemmin lounaaseen, mikä mahdollisti jälleen myötätuulipurjeiden noston. Kova ukkosrintama saavutti vielä suurimman osan kilpailijoista Ulkomatalan läheisyydessä, jossa tuuli nousi silmänräpäyksessä yli 25 m/s lukemiin. Onneksi myräkästä vältyttiin henkilövahingoilta ja selvittiin katkenneilla köysilla ja repeytyneillä purjeilla.

Nopeavauhtisen kilpailun ison luokan voittoon purjehti Benjamin ja Markus Nilssonin Lilyan (HP 1030) ennen Kim Lindroosin ja Jarkko Sipilän Ipanemaa ja Palle Eklundin ja Jan Oden VindUngenia.

Pienemmän luokan voiton otti Petri Mustosen ja Joonas Sandholmin Lutra Lutra ennen Perttu Monthanin ja Mikko Karppisen Thetistä ja Perttu Rönkön ja Heikki Pulsan Penelopea. Kolmoisvoitto First 31.7 -luokalle siis. Samat veneet muodostivat myös kokonaistulosten kärkikolmikon.

Kilpailu keräsi paljon positiivista palautetta osallistuneilta — legendan ainekset ovat selvästi koossa. Työryhmä ei selvästikään ollut ajatustensa kanssa yksin, sillä kilpailun jälkeen Xtra Stark Ocean Racing Society, Event4u ja Rysäkarin linnake julkaisivat uuden vuosittaisen Round Bengtskär -kilpailun täysmiehistölle sekä kaksin- että yksinpurjehtijoille.


Posted

in

by

Tags:

Comments

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.